Smaczne potrawy prosto z grilla

Wraz z gorącymi, słonecznymi dniami rozpoczął się sezon grillowy. Na ruszcie możemy się spodziewać dosłownie wszystkiego: od klasycznie marynowanego mięsa i ziemniaków w mundurkach po bardziej wyszukane i oryginalne potrawy. My proponujemy trzy wyjątkowo smaczne dania, które możesz przygotować sama w domu! Szczypce w dłoń i zaczynamy!

1. Roladki z cukinii i fety z sosem czosnkowym

Składniki:

  • 1 młoda cukinia
  • – 100 g sera feta
  • – świeża bazylia
  • – pieprz
  • – olej
  • – Sos czosnkowy
Przygotowanie:

Cukinię umyć, obciąć końcówki i pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Każdy plaster oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i posypać posiekaną bazylią. Następnie położyć na nie po kawałku fety, zrolować i spiąć wykałaczką. Tak przygotowane, posmarować delikatnie olejem i grillować na rozgrzanym ruszcie. Gotowe roladki podawać z Sosem czosnkowym.

2. Łosoś z grilla na warzywnej tortilli z sosem koperkowym

Składniki:

  • – 4 filety z łososia (każdy po ok. 150 g)
  • – 4 placki tortilli
  • – 1 papryka świeża czerwona
  • – 1 papryka świeża zielona
  • – 1 por
  • – 2 średnie marchwie
  • – 2 łyżki oleju
  • – sól, pieprz do smaku
  • – Sos koperkowy

Przygotowanie:

Łososia doprawić solą,  pieprzem i odstawić do lodówki. Wszystkie warzywa pokroić w cieniutkie paseczki, połączyć z sosem koperkowym, wyłożyć na tortille i zwinąć. Łososia natłuścić olejem i grillować na tacce, a tortille z warzywami podgrzać na grillu. Podawać z sosem koperkowym.

3. Faszerowany filet z kurczaka z sosem musztardowo-paprykowym

Składniki:

  • – 4 filety z kurczaka (każdy po ok. 150 g)
  • – 2 kulki sera mozzarella
  • – 3-4 pomidory suszone z oliwy
  • – olej
  • – świeża bazylia i rozmaryn
  • – sól, pieprz do smaku
  • – Sos musztardowo-paprykowy Tarsmak

Przygotowanie:

Fileta z kurczaka rozciąć tak, aby powstała kieszonka. Do środka włożyć połowę kulki mozzarelli, pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz posiekane zioła. Doprawić do smaku solą, pieprzem i spiąć szpatułką do szaszłyków. Tak przygotowane filety wysmarować odrobiną oleju i grillować na ruszcie z obu stron po ok. 10 min. Podawać z pikantnym sosem musztardowo-paprykowym.

źródło: www.mojegotowanie.pl

 

Leave a Comment