Wiosenne sałatki na dobry nastrój!

Dziś pierwszy dzień wiosny, a wraz z nowym sezonem czas zadbać o swoje ciało. Ważna jest nie tylko nowa, lekka garderoba ale także odpowiednia dieta. Lekkie, warzywne sałatki dostarczą Twojemu ciału mnóstwo witamin i mikroelementów oraz spowodują, że poczujesz się lekko i swobodnie! Oto nasze propozycje.

Sałatka z jajkiem

 

Składniki:

sałata lollo Bianko – 0.5 sztuki

sałata lollo rosso – 0.5 sztuki

sałata masłowa – 0.5 sztuki

sos sałatkowo-koperkowy

pomidory – 2 sztuki

puszka kukurydzy – 1 sztuka

jajka – 2 sztuki

małe cebulki w zalewie octowej – 10sztuk

Sposób przygotowania:

Umyj sałatę, osusz, następnie porwij na kawałki. Ugotuj jajka na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w ćwiartki. Sparz pomidory, obierz je ze skórki, po czym pokrój w ósemki. Osącz cebulki i kukurydzę z zalewy. Następnie wymieszaj składniki sałatki, z wyjątkiem jajek, które ułóż na środku salaterki. Przygotuj sos sałatkowy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polej nim sałatkę i podawaj. Ta sałatka świetnie będzie komponować podana również z sałatą lodową.

Sałatka z czarnymi oliwkami

Składniki:

ogórek zielony – 1 sztuka

sos koperkowo-ziołowy

pęczek rzodkiewek – 1 sztuka

czarne oliwki – 2 łyżki

ser feta – 10 dekagramów

Sposób przygotowania:

Dokładnie umyj ogórka, następnie pokrój go w cienkie plastry. Umyj rzodkiewki, usuń z nich liście i ogonki, po czym pokrój w niezbyt cienkie plastry. Dodaj do ogórka. Osącz czarne oliwki z zalewy i połącz z ogórkiem oraz rzodkiewkami. Rozkrusz ser feta i posyp nim całość. Przygotuj Sos koperkowo-ziołowy według przepisu na opakowaniu. Polej sałatkę gotowym sosem i delikatnie wymieszaj.

Sałatka ze śliwką

Składniki:

sałata – liście – 5 sztuk

oliwki czarne – 7 sztuk

koperek – 1 mały pęczek – 1 sztuka

pomidor – 1 sztuka

ogórek – 1 sztuka

musztarda francuska – 1 łyżka

sos koperkowo-ziołowy

Sposób przygotowania:

Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki , układamy na półmisku. Ogórka zielonego kroimy w plasterki układamy na sałacie. Oliwki czarne kroimy na pół dodajemy do sałatki. Dodajemy grubo pokrojony koperek. Pomidora kroimy w ćwiarteczki. Śliwkę myjemy kroimy w kostkę dodajemy do sałatki . Robimy sos sałatkowy koperkowo-ziołowy . Dodajemy do sałatki . Ozdabiamy musztarda francuską .

Smacznego!

fot: przepisy.pl

 

Leave a Comment